Kalender/Møte med Oddvar Søvik

Møte med Oddvar Søvik

Denne onsdagen blir det møte med Oddvar Søvik. Han vil snakke om Jesu likklede i Torino. Pusteromsgjengen vil bidra med lovsong og møtet ellers. Velkommen!

Likkledet i Torino

 

I Johannes Døper katedralen i Torino ligger det berømte likkledet som Jesus ble lagt i etter sin død. Det er laget av lin, er 4,40 meter langt og 1,10 m og viser et svakt avtrykk av en mann i full legemsstørrelse, både framside og bakside. Avtrykket viser at mannen har vært korsfestet, det er sårmerker etter nagler gjennom håndledd og føtter. Han har blitt pisket, man finner 372 merker etter piskeslag. Over hele hodebunnen er det mange sår, mannen har vært tornekronet. I høyre side er det et sår mellom 5. og 6. ribbein, akkurat så stort som et romersk spyd. Det har kommet ut blod og vann, noe som viser at personen har vært død.

Blodflekkene er ekte blod, type AB, men selve avtrykket er et negativ, det vil si at de lyse partiene på bildet er mørke og de mørke partiene lyse. Det kom fram da en italiensk fotograf som het Secondo Pia, fikk tatt et bilde av kledet i 1898. Da han framkalte filmen, kom det fram et positivt bilde i stedet for et negativt!

I 1978 fikk 24 vitenskapsmenn undersøke kledet i fem døgn. De tok alle slags prøver og tusenvis av bilder. Senere brukte mer enn 400 forskere ca. 150 000 timer på å analysere disse prøvene. Alt tyder på at dette er Jesu likklede!

Da de holdt en pressekonferanse i 1981, kom 300 journalister fra 12 forskjellige land. En av dem spurte: «Har dere funnet noe som motsier det som Det nye testamentet beretter om Jesu lidelse og død?» En samstemt forskergruppe svarte: «Ingenting». Så heretter kan ingen påstå at evangeliene er legender og myter.

Nå har mange hørt om en C -14 undersøkelse i 1988 der kledet ble tidfestet til en gang mellom 1260 og 1390. Men senere er det påvist at de prøvene de analyserte, var tatt fra et hjørne som ble lappet på 1500 - tallet. Analysen var en gedigen fiasko.

Avtrykket synes å være en blanding av et svimerke og et røntgenbilde. Man kan skimte knoklene i fingrene. Men hvordan avtrykket har blitt til, finnes det ingen naturvitenskapelig forklaring på.

Et enda større mysterium for vitenskapen er hvordan mannen i kledet er blitt tatt ut av det, eller har forlatt det, uten å ta det av seg. Hvis man hadde fjernet kledet som måtte ha festet seg i sårene, ville disse blitt revet opp. Men alle sårmerker er intakte! Mannen har rett og slett stått opp, tvers gjennom kledet! Han må dessuten ha forlatt kledet innen tre dager, for det finnes ikke tegn til forråtnelse. Den eneste forklaring synes å være at Guds veldige kraft reiste Jesus opp fra de døde!

Møte med Oddvar Søvik
Powered by Cornerstone